Doru Costea și Ion Jinga: diplomați emblematici pentru reprezentarea României în străinătate în 2013 conform ‘Top 100 FP România’

Posted on Updated on

Logo-FP-foreign-policy-romania-300x300Dacă reverențele listei FP 100 Gânditori Globali – publicată în ediția sfârșitului de an 2013 a Foreign Policy România – merg spre personalități din intreaga lume, ediția românească adaugă, pentru al treilea an consecutiv, o listă cu peste 100 de nume din România care mișcă țara cu puterea ideilor sau a exemplului. În anul de referință 2013, în categoria ‘Relații Internaționale’, diplomații Doru-Romulus Costea și Ion Jinga s-au remarcat printr-o bună reprezentare a României în străinătate. Conform publicației: 

0-Beijing-ES-Ambasador-Doru-Romulus-Costea_24.01.2013O amplă delegație chineză condusă de însuși premierul Li Keqiang a descins la București în noiembrie pentru a discuta despre investiții în infrastructură, energie, agricultură sau IT – cuantumul invocat: 5-8 miliarde de euro. (Premierul Victor Ponta s-a felicitate și singur pentru această dovadp de “deschidere către China” – ba chiar este suspectat deja pentru “o turnură strategică către China“ -, dar trebuie să ne amintim că derularea în România a ediției din 2013 a Forumului China-CEE fusese anunțată cu un an înainte de către pe atunci premierul Mihai Răzvan Ungureanu, participant la ediția de la Varșovia a forumului.). Ambasada României de la Beijing, condusă din 2011 de către diplomatul Doru Romulus Costea, a avut mult de lucru la pregătirea marelui eveniment – și va avea și mai departe, pentru satisfacerea setei restartate acasă pentru banii chinezești. “Pentru concretizarea unor asemenea proiecte este necesară îndeplinirea simultană a unor criteria pe care le-am numit ˂cei patru C˃; corerență;  constanță; continuitate; concretețe, în prezentarea și, mai ales, în desfășurarea acțiunilor ulterioare convenirii proiectelor respective. Tradiția cooperării româno-chineze asigură un fundament solid, pe care putem însă să construim proiecte noi de cooperare; ca orice fundament, existent sa este o condiție necesară, nu și suficientă“, transmitea anul trecut acasă E.S. Doru Costea.

220px-HE_Dr_Ion_JingaUn an dificil a avut, din nou, și diplomatul Ion Jinga, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – și, de doi ani, decan al ambasadorilor europeni la Londra. Mesajul pe care E.S. Dr Ion Jinga l-a plasat cu insistență în presa locală non-tabloidă a fost că imigranții români stabiliți în Regat sunt buni contribuabili la economia locală și că foarte mulți dintre ei se remarcă prin progesionalism, în companii sau în universități. Societatea Studenților Români de la Universitatea din York ne-a asigurat: “În contextual campaniei negative la adresa românilor, desfășurată pe tot parcursul anului 2013 de presa tabloidă și de unii politicieni din UK, Ambasadorul Ion Jinga s-a remarcat prin activitatea constantă de apărare a imaginii României în Regatul Unit și a intereselor românilor din această țară“.

SURSA: Foreign Policy România (Top 100 FP România 2013) – Coordonator Petre Munteanu

Advertisements