O carte semnata de ambasadorul Romaniei in UK, inclusa intr-o prestigioasa colectie a Parlamentului European

Posted on

Jinga-Ion-ambasador-in-ukParlamentul European a publicat, in luna aprilie 2014, in format online, o colectie de 100 de carti aparute intr-un interval de timp de aproape un secol, pe tematica europeana.

Colectia, intitulata “100 Books on Europe to remember” , include volume considerate de catre Parlamentul European reprezentative pentru ideea europeana. Cartile selectate sunt scrise sau traduse intr-un numar de 13 limbi, din cele 24 limbi oficiale actuale ale UE.
Cei mai multi dintre autorii inclusi in aceasta colectie sunt nume celebre in istoria constructiei europene: Robert Schuman, Jean Monnet, Paul-Henri Spaak, Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Helmuth Kohl, Hans-Dietrich Genscher, Helmuth Schmidt, Altiero Spinelli, Aristide Briand, Willy Brandt, Vaclav Havel, Jacques Delors, Margaret Thatcher, Romano Prodi.
Printre aceste nume sonore figureaza si cel al ambasadorului Romaniei in UK, dr. Ion Jinga, al carui volum“Uniunea Europeana in cautarea viitorului. Studii europene” se afla intre cele 100 de titluri incluse in colectia “100 Books on Europe to remember”. Lucrarea a fost publicata in anul 2008, la Editura C.H. Beck din Bucuresti.
Scrisa din perspectiva specialistului implicat direct in constructia comunitara, lucrarea propune cititorilor parcurgerea celor mai importante momente si decizii politice europene din perioada 2003-2007, care au contribuit la adoptarea Tratatului de la Lisabona.

O dovada in plus a aprecierii de care se bucura ambasadorul Ion Jinga din partea oficialilor europeni o constituie si modul in care este prezentat diplomatul roman: “E.S. Dr Ion Jinga (n. 1 septembrie 1961, Campulung, Arges) – ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (2008 -), ambasador al Romaniei in Regatul Belgiei (2003-2008), doctor in drept, studii de master in integrare europeana, profesor de drept comunitar si inginer fizician.
NuUniunea-Europeana-in-cautarea-viitorului-I.Jingameroasele distinctii, medalii si titluri onorifice obtinute de-a lungul carierei atesta calitatea exceptionala de diplomat a E. S. Dr Ion Jinga, cel caruia Romania ii datoreaza recunostinta pentru modul exemplar in care i-a reprezentat si ii reprezinta interesele in momentele decisive ale istoriei europene contemporane.
E.S. Dr Ion Jinga este autor si coautor a cinci carti si a numeroase studii si articole pe problematica integrarii europene.”
Publicarea colectiei “100 Books on Europe to remember” este o initiativa laudabila a Parlamentului European pe care Presedintele PE, domnul Martin Schulz, o explica in cuvantul introductiv: “Parlamentul European a incercat sa faca o selectie cuprinzatoare de lucrari academice, intelectuale si politice privind ideea europeana si dezvoltarea procesului de integrare europeana, tinand cont de spectrul vast, geografic, lingvistic si intelectual, al ideilor. Istoria integrarii europene se bazeaza pe reconcilierea post-razboi si a aratat ca este posibil sa lucram impreuna dincolo de granitele fizice, culturale sau lingvistice, economice sau politice, pentru a crea un viitor mai bun pentru toti cetatenii europeni. Sper ca aceste 100 de carti sa fie o sursa de inspiratie in gasirea unor solutii pentru provocarile actuale ale UE.”

Laurentiu Ungureanu