România se pronunță pentru continuarea eforturilor de revitalizare a activității Adunării Generale a ONU

Posted on Updated on

Publicat la 4.11.2015 in Agerpress.

La 3 noiembrie 2015, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a prezentat, în reuniunea plenară dedicata discutării revitalizării activității Adunării Generale (AG), câteva considerente naționale complementare intervenției reprezentantului Delegației UE, informează un Comunicat transmis AGERPRES de Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU.

Salutând faptul că Președintele Adunării Generale a organizat dezbaterea pe această temă la doar câteva zile după cea privind reforma Consiliului de Securitate, diplomatul român a apreciat că cele două procese trebuie sa fie parte integrantă a transformării și adaptării structurilor ONU la realitățile contemporane complexe, inclusiv din perspectiva implementării obiectivelor Agendei 2030.

El s-a referit, punctual, la două dintre cele patru teme care fac obiectul activității Grupului ad hoc de lucru pe tema revitalizării activității Adunării Generale: metodele de lucru ale AG și, respectiv, procesul de selecție a viitorului Secretar General al ONU.

Remarcând progresele înregistrate de-a lungul ultimilor ani în raționalizarea agendei AG și a proiectelor de rezoluție, el a accentuat necesitatea ca această tendință să continue, în contextul în care vor apărea teme și documente noi, generate de implementarea Agendei 2030. Diplomatul român a exemplificat această abordare cu decizia României și Germaniei de a prezenta, doar o dată la doi ani, tradiționala rezoluție comună din Comisia I a AG, intitulată Ť Informații obiective privind chestiuni militare, inclusiv transparența cheltuielilor militare ť.

În ceea ce privește procesul de selecție a viitorului Secretar General al ONU, el a salutat elementele concrete în materie incluse în Rezoluția 69/321 din 11.09.2015 privind revitalizarea AG, exprimând speranța că acestea vor fi puse în aplicare imediat, astfel încât procesul sa fie transparent, predictibil și inclusiv.

El a pledat, totodată, ca acest post să revină, în 2016, Grupului Est-European: ‘Niciodată în cei 70 de ani de existență a ONU, postul de Secretar General nu a fost ocupat de către un reprezentat din Europa de Est. Este timpul să corectăm această nedreptate istorică. Statele est-europene dispun de același potențial de a furniza candidați care să facă față cu succes cerințelor unui mandat de Secretar General al ONU, ca toate celelalte grupuri geografice ai căror reprezentanți au avut onoarea și responsabilitatea de a ocupa acest post.’

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Advertisements